Google heeft 17 juli een nieuwe optie toegevoegd aan zijn Webmaster Tools: u kunt nu een rapport van de meest recente links naar uw website downloaden. Een handige tool om te ontdekken welke sites naar uw site verwijzen en een reden te meer om Google's Webmaster Tools te gebruiken.

Linkrapport

Hieronder ziet u hoe een linkrapport er uit ziet voor verbaasdonline.nl.

De laatste link is op 12 juli door Google geïndexeerd. Als ik de link in mijn browser open, kom ik op een frame terecht van de site van Hit Magnet, een bedrijf dat zoekmachine marketing doet. De link naar onze website is echter nergens te vinden.

Het linkrapport laat meerdere 'vreemde' verwijzingen zien (rode omlijsting), allemaal met de id '25875' in de URL. Als ik de betreffende URL's open, komen die tot mijn verbazing allemaal op het frame van Hit Magnet uit, dat ik zojuist bekeken heb.

Een scan van elke URL met Unmask Parasites laat zien dat er wel degelijk verwijzingen liggen vanaf de pagina. Onder 'External References' zie ik een lijst van 11 links, waaronder verbaasdonline.nl, nl.wikipedia.org, modation.nl, crossinternetmarketing.nl en yellow-online.nl. Opvallend detail: iedere website gebruikt de zoekwoordcombinatie 'internet marketing' in zijn page title voor zoekmachine optimalisatie.

Het zou kunnen dat Hit Magnet zo denkt te kunnen scoren op 'internet marketing' in de zoekmachines. Het is niet toevallig dat Hit Magnet zelf ook 'internet marketing' in zijn title gebruikt.

Geen negatieve invloed

Navraag op het Google Webmaster Forum bevestigt deels mijn vermoeden. Gelukkig heeft het geen negatieve invloed op onze website.

Chris Hiltermann van Google's Search Quality Team in Dublin stelt mij gerust: "Google kijkt bij het evalueren van de links en het toekennen van een gewicht aan deze links ook naar de kwaliteit van deze links en de pagina's waar ze vandaan komen. We worden steeds beter in het detecteren van links van lagere kwaliteit, zoals bijvoorbeeld van directory's waarop geen editoriaal toezicht is. In dat geval hechten we waarschijnlijk minder of geen belang aan deze links. In jouw voorbeeld lijkt dit ook het geval te zijn. De site die je als voorbeeld aangeeft, lijkt weinig toegevoegde waarde te hebben. En het is dus waarschijnlijk dat Google niet zoveel gewicht meegeeft aan deze links. Als je ziet dat dit soort links naar jouw site verwijzen, hoef je je daar niet direct zorgen over te maken. Wanneer Google een probleem constateert met de links die naar jouw site verwijzen, krijg je hier in bijna alle gevallen een bericht over in Webmaster Tools."

Geen reden dus om bij het scannen van uw linkrapport in paniek te raken als u links ziet die afwijken van de gebruikelijke links naar uw site. De tool stelt u in staat om een helder beeld te krijgen van uw backlinkprofiel, zodat u altijd weet wat het resultaat is van uw eigen inspanningen om kwaliteitlinks te krijgen en zodat u weet wie er naar uw site verwijst. De backlinktool is direct een van mijn populairste functies uit Google's Webmaster Tools.

Indexeringsstatus

Het hulpprogramma voor webmasters heeft meer handige functies. Zo heeft Google vorige week dinsdag zijn Webmaster Tools uitgebreid met de indexeringsstatus van uw website. U vindt de indexeringsstatus onder het kopje 'Gezondheid'. Deze functie laat zien hoeveel pagina's geïndexeerd zijn door Google en hoeveel pagina's niet zijn opgenomen in de zoekresultaten.

Andere nuttige functie 'Zoekopdrachten' vindt u onder het kopje 'Verkeer'. U ziet het aantal zoekopdrachten per dag voor de belangrijkste zoektermen en -combinaties voor uw site. Daaraan gekoppeld is de gemiddelde positie van uw site op de betreffende term of combinatie in de zoekresultaten, het aantal klikken op uw resultaat en de uiteindelijke CTR (doorklikpercentage).

Het onderdeel 'Optimalisatie' helpt u om de gebruikerservaring en de prestaties van uw site te verbeteren. Onder 'HTML-verbeteringen' ontdekt u welke pagina's dubbele beschrijvingen of page titles hebben en welke inhoud op uw website niet geïndexeerd kan worden.

Google +1-effecten

Sinds eind juni 2011 is het ook mogelijk om de effecten te zien van de shares met de Google +1-button op de ranking van uw site in de zoekresultaten. Kijk onder het kopje 'Verkeer' bij '+1-rapporten'.

Alle functies gecombineerd maken Google's Webmaster Tools tot een onmisbaar programma bij het optimaliseren van uw website. Wilt u direct aan de slag? Maak eenvoudig een account aan.

Op Google's Webmaster Blog vindt u altijd als eerste de nieuwste updates voor de Webmaster Tools.

Als u hulp nodig heeft bij het gebruik van de Webmaster Tools mag u ons altijd bellen of mailen. Lees ook onze andere interessante blogs over zoekmachine optimalisatie.