Als ondernemer wilt u actief zijn op sociale media, maar u wilt vooral ondernemen, de dingen doen waar u goed in bent. U heeft per slot van rekening voor het ondernemen gekozen omdat u houdt van uw producten en/of diensten en uw klanten.

Omdat u toch kostbare tijd steekt in sociale media kanalen is het belangrijk dat deze tijdsinvestering wat oplevert. Daarom zijn er handige social media monitoring tools ontwikkeld, waarmee u inzicht krijgt in het resultaat van uw inspanningen. Andere tools helpen u om uw sociale media inzet efficienter te maken. Verbaasd reikt u hieronder verschillende sociale media hulpmiddelen aan.

Social media monitoring tools

Crowdbooster

Crowdbooster helpt u om uw sociale media activiteiten op Facebook en Twitter te managen. Deze populaire tool laat het bereik van uw berichten zien, geeft inzicht in hoe vaak uw posts gedeeld zijn en toont uw nieuwe fans en volgers. Crowdbooster laat ook zien wie uw meest invloedrijke volgers en top fans zijn. Die kunt u dus speciale aandacht geven. De mooiste functie is de berichtenplanner: Crowdbooster geeft een suggestie voor de beste tijd om een bericht te plaatsen en u kunt als ondernemer alvast uw post voor die tijd klaarzetten. Zo komt er nooit een bericht op uw sociale media kanalen als uw fans en volgers offline zijn.

Crowdbooster is gratis voor 1 Twitter- en 1 Facebook-account. Neemt u een betaald profiel dan kunt u meer accounts toevoegen en alle data exporteren.

Klout

Hoe staat u er voor op sociale media? Bent u invloedrijk? Klout meet uw invloed op sociale media kanalen als Facebook, Twitter, Linkedin, YouTube en Google+. Uw bereik binnen al deze kanalen levert u uiteindelijk een zogenoemde Klout-score op, waaraan u kunt ontlenen hoeveel invloed u heeft op social media. Als u uw eigen score heeft, kunt u deze vervolgens spiegelen aan concurrenten. De tool Klout is gratis en eenvoudig te gebruiken. Maak nu een account aan en ontdek uw Klout-score.

Nutshell Mail

Een van de grootste problemen voor ondernemers die een klein bedrijf runnen is om alles bij te houden. U bent bezig met boekhouding, sales, personeelszaken, marketing en allerlei andere zaken. En dan komt er ook nog eens sociale media bij. Nutshell Mail zorgt elke morgen voor een update van al uw sociale media activiteiten per email. U kunt zien wie uw nieuwe Twitter-volgers zijn, wat mensen over uw bedrijf zeggen op Facebook en veel meer. Met Nutshell bespaart u tijd en bent u doorlopend op de hoogte. Op het dashboard kunt u instellen hoe vaak en wanneer u dagelijks updates wilt krijgen.

Tools om de efficientie te vergroten

Facebook timer

Een van de standaard Facebook-tools waar nog maar weinig mensen gebruik van maken is de Facebook-timer. Met deze tool kunt u een statusupdate, foto, video of vraag op Facebook klaarzetten, zodat deze update automatisch op het door u gewenste tijdstip online wordt gezet. Hoe werkt deze facebook timer?

Heel eenvoudig: u maakt een bericht aan en klikt links onderin (zie pijl) op het klokje. Er verschijnt nu een klein tijdsschema dat u invult voor een geschikt moment dat de post online in het nieuwsoverzicht van uw fans moet verschijnen.

ReFollow

Met ReFollow kunt u uw relaties op Twitter makkelijk en overzichtelijk beheren en analyseren. Dankzij de selectiecriteria ziet u in een oogopslag wie uw volgers zijn, welke bedrijven en mensen u volgt en welke volgers u nog niet volgt en andersom. Daarnaast ontdekt u welke accounts die u volgt inactief zijn en ziet u welke personen u genoemd hebben in een bericht. Nieuwsgierig naar deze tool? Ga naar www.refollow.com.

Tweetdeck

Wilt u eenvoudig op de hoogte gehouden worden van de voor u relevante berichten op Twitter en Facebook? Gebruik Tweetdeck, een populaire social media tool. Op het dashboard ziet u de updates voor uw Twitter- en Facebookaccount en kunt u aparte kolommen aanmaken voor verschillende zoektermen die u belangrijk vindt, waardoor u doorlopend de juiste informatie tot u krijgt. Via Tweetdeck kunt u overigens direct berichten op Twitter en Facebook plaatsen, ook op vooraf ingestelde tijdstippen. U kunt Tweetdeck downloaden op uw pc of online gebruiken. Zien hoe Tweetdeck werkt? Bekijk de onderstaande video.

Meer weten over hoe u sociale media kunt laten renderen voor uw onderneming? Kijk geregeld op socialmediaexaminer.com. Deze website staat vol met tips voor een betere sociale media strategie.

Gebruikt u zelf al sociale media tools? Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen en tips. Laat hieronder een reactie achter.